سید عارف اخلاقی ؛ نویسنده و آموزگار
چکیده
معارف افغانستان نصاب تعلیمی و کتابهای درسی نهادهای آموزشی را به سه دوره ابتداییه، متوسطه و لیسه طراحی کرده است. کتاب درسی معارف افغانستان از منابع مهم آموزشی در نهادهای تعلیمی این کشور است؛ زیرا محتوا و مطالب و برنامهریزی شده کتابها در فرایند یاددهی-یادگیری فراگیران نقش کلیدی دارد. محتوای کتابهای آموزشی و بخشهای فراهم آمده در آن، پاسخگوی نیازهای دانشآموزان بوده و زمینههای رشد ذهنی و فکری یادگیرندگان را فراهم سازد. افزون براین، کتاب دری از کتابهای بسیار مهم و اساسی است؛ زیرا بیشتر از نیمی جمعیت این کشور به زبان فارسی دری تکلم میکنند. از آن جایکه زبان مادری در تفکر و ایجاد ارتباط و درک مفاهیم نقش اساسی و کلیدی دارد، محتوا و مطالب کتاب باید دراین راستا دانشآموزان را کمک کنند.
پژوهش حاضر به تحلیل محتوای کتاب دری صنف چهارم براساس نظریه بلوم در حیطه شناختی پرداخته است. این پژوهش در صدد ارائه راهکارهای بهتر جهت تدوین و تهیه کتابهای درسی معارف افغانستان است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که در کتاب مذکور حیطههای شناختی ابتدایی بلوم بیشتر از حیطههای سطوح بالا بوده اند. مولفان دراین کتاب بیشترین تمرکز روی دانش و درک و فهم داشته و در کاربرد سایر حیطهها غفلت کرده است. پژوهش حاضر میتواند در طراحی و تدوین کتابهای درسی به مولفان کمک و یاری رساند. دراین پژوهش از روش کمی و کیفی با توجه به نظریه ارائه شده بنجامین بلوم کار گرفته شده است.
کلید واژگان: کتاب دری، محتوا، حیطههای شناختی بلوم، دانش، ارزشیابی
طرح مساله
مهمترین دوره تحصیلی در تمام نظامهای آموزش و پرورش جهان دوره ابتدایی است زیرا شکلگیری شخصیت و رشد همه جانبهی فرد دراین دوره بیشتر انجام میشود. ( صالحی و تربتینژاد، 1399: 6) از آنجایکه دانشآموزان دراین دوره در آستانه رشد و تحول روانی و حرکی قرار دارند، برنامهدرسی و مطالبی که میآموزند بسیار مهم و حیاتی است. محتوا و مطالب، عناصر برنامهریزی شده آموزشی و طرح فعالیتها در تعیین اهداف آموزشی و روند یاددهی-یادگیری نقش کلیدی دارد. بنابراین، محتوا و مفاهیم باید هدفمند، دقیق، سودمند و بر اساس نیازهای فراگیران تهیه و برنامهریزی شود.
آن طور که تحقیقات نشان میدهد، امروز در بسیاری کشورها محتوا و برنامهریزی کتابهای درسی تحلیل و ارزشیابی شده و براساس مدلها و نظریههای قبول شده جهانی تدوین و تطبیق میشود. کارشناسان و دانشمندان تعلیم و تربیت نظریههای مختلفی در عرصهی آموزش و پرورش ارائه کرده اند. از این میان، میتوان به نظریه بنجامین بلوم اشاره کرد.
بنجامین بلوم یادگیری را به سطوح مختلفی تقسیم بندی کرد. طبق دیدگاه بلوم، هر سطح پیش فرضِ سطح بعدی است. طبقهبندی بلوم عبارتند از: دانش/یادآوری، فهمیدن، کاربرد، تجزیه و تحلیل، ارزشیابی و خلاقیت است. ردهبندی بلوم نه تنها در درک مراحل و سطوح یادگیری بلکه در تعیین اهداف آموزشی نیزکمک میکند.
با توجه به اینکه محتوا کتابهای درسی، سطوح مختلف شناختی را برآورده کند؛ نیازها و مهارتهای لازم را در دانشآموزان فراهم سازند؛ فرایند یادگیری به گونهای پایدار شکل گیرد؛ برنامهریزان و طراحان باید با دقت کافی، عاری از هر گونه عیب و نقض و با اصول علمی کتابهای درسی را تهیه و تالیف کنند. پرسشی اصلی که مطرح میشود این است. آیا کتابهای معارف افغانتسان از چنین قابلیتی برخوردار است؟ آیا کتاب دری صنف چهارم براساس نظریه بلوم در حیطه شناختی تهیه و تدوین شده است؟ کدام سطوح شناختی بلوم در کتاب دری کمتر مورد توجه قرار گرفته و کدام بیشتر؟ البته در زمینه معارف افغانستان تحقیقاتی اندکی صورت گرفته است که از آن میان، به مقالهای از فقیری با عنوان «کلیشههای تبعیض جنسیتی موجود در کتاب دری صنف دهم» میتوان اشاره کرد. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که کتاب دری صنف دهم، از نگاه محتوا و تصاویر تولید کننده کلیشههای جنسیتی هستند. (فقیری و همکاران 1400: 39).
با این وجود، هیچ یک از نویسندگان به طور مشخص براساس نظریههای آموزشی تحقیق نکرده اند. بیتوجهی به این مساله میتواند مشکلات فراوانی را در پی داشته باشد. این مشکلات را میتواند چنین برشمرد: یادگیری فراگیران عمیق و پایدار صورت نمیگیرد؛ تواناییهای آنها بهبود نمییابد؛ مهارتهای شناختی دانشآموزان رشد نکرده و در سطح پایین باقی میمانند؛ مهارتهای تفکر و تمرکز دانشآموزان رشد نمییابند؛ مهارتهای حل مساله و روحیه انتقادی دانشآموزان توسعه داده نمیشوند. و یکی از دلایل مهم وقوع چنین پیامدی را در عقبماندگی نسل آینده کشور جستجو نمود.
بنابراین، پژوهش حاضر برآن است تا در رفع مشکلات و چالشهای موجود در کتاب دری صنف چهارم کمک نماید؛ نقاط قوت و ضعف آن را در اختیار برنامهریزان و طراحان نظام آموزشی کشور قرار داده تا تصمیمهای درست و دقیق را اتخاذ نمایند.
فرض اصلی نویسنده این است که در کتابهای درسی دورههای ابتدایی براساس کدام مدل و نظریهای طراحی و تدوین نشده و از دقت لازم برخوردار نیست.
ضرورت و اهمیت مساله
آموزش از گذشته تا حال به عنوان یک پدیدهی اجتماعی اثر گذار در تحقق اهداف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نقش موثری ایفا کرده است. ( اسدپور، 1397: 2) اهمیت آموزش و پرورش در دینای امروز به حدی است که بسیاری از جامعه شناسان آن را مهمترین نهاد در ساخت یک جامعه موفق میدانند. اغلب نظریه پردازان نظریه توسعه انسانی، براین عقیده اند که آموزش گام نخست در برنامهریزی توسعه نیروی انسانی است.
صاحب نظران، رشد و پیشرفت یک کشور را در عرصههای مختلف منوط به نظام آموزشی عنوان میکنند. و یا به عبارت دیگر، پایه و اساس توسعه اقتصادی و اجتماعی هر کشوری را نیروی انسانی ماهر و متخصص تشکیل میدهد. بنابراین، یکی از معیارهای اصلی رشد و توسعه اقتصادی، آموزش و پرورش است. با سرمایهگذاری در آموزش و پرورش و تربیت نیروی انسانی کارآمد و مولد در بازههای زمانی میان مدت و طولای مدت منجر به توسعه اقتصادی کشور میشود و این توسعه به نوبه خود باعث توسعه بیشتر و انجام سرمایهگذاری بیشتر در امر آموزش و پرورش میشود. (همان: 2)
بدیهی است بازنگری، اصلاح و تجدید نظر اصولی و علمی در برنامه و محتوای کتاب درسی، آثار و تبعات مثبت فراوانی در بر خواهد داشت. (صالحی و همکاران، 1399: 2) کشوری که در صدد برنامههای توسعه است به نیروی کار آموزش دیده و متخصص نیاز دارد و وظیفهی سیستم آموزش کشور کشف استعدادهای جوانان و بارور نمودن آنهاست.
آموزش و پرورش در افغانستان با مشکلات بسیار زیادی روبهرو است و این معظله بر رفتار، گفتار و کردار اکثری از باشندگان این کشور تاثیر گذاشته اند؛ چنانچه مشکلات ناشی از آموزش و پرورش را میتوان در نوعیت برخورد اتباع این کشور با یکدیگر درک کرد.
بنابراین، با توجه به اینکه در افغانستان بیشتر از یک قرن تنها به ایجاد و ساخت و ساز مکتبها توجه شده اما از محتوا و نصاب این حوزه غفلت صورت گرفته اند. ضرورت و اهمیت این پژوهش در قدم نخست متوجه هئیت تالیف و طراحی نصاب درسی وزارت معارف است. هرچند، نصاب آموزشی از همان آغاز تا اکنون مورد بازبینی و بازنویسی قرار گرفته است؛ ولی آنچه که نیازهای اساسی دانشآموزان را برآورده سازد و در تسهیل یاددهی-یادگیری دانشآموزان کمک کند، انجام نشده است.
اهداف پژوهش
هدف اصلی در این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب دری صنف چهارم براساس نظریه بلوم در سطوح حیطه شناختی است؛
همچنین، این پژوهش در پی ارائه راهکارهای بهتر برای تهیه، طراحی و تدوین کتابهای درسی در مضمون دری صنف چهارم معارف افغانستان است؛
افزون براین، پژوهش حاضر درصدد این است تا با تحلیل و ارزیابی از کتاب درسی صنف چهارم نشان دهد که کدام یک از سطح طبقهبندی بلوم، بیشتر در نظر گرفته شده و کدام یک از سطوح کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
پیشینه پژوهش
درکشور ما، به علت نبود سازمانهای پژوهشی نبود بخشها و کمیتههای لازم در وزارت معارف، پژوهشهای زیاد و چشمگیری در این زمینه انجام نشده است. اما گزارشهای از وضعیت درسی، نصاب تعلیمی و مشکلات آموزش در افغانستان از سوی رسانهها پخش و نشر شده است.
«فقیری» و همکاران (1400) در پژوهشی، تحت عنوان “کلیشههای تبعیض جنسیتی موجود در کتاب دری صنف دهم” را انجام داده است. این پژوهش به هدف بازنگری محتوای کتابهای درسی کار شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای تلفیقی صورت گرفته است. یافتههای آن نشان میدهد که کتاب دری صنف دهم، از نگاه محتوا و تصاویر تولید کننده کلیشههای جنسیتی هستند. نقشهایی که به زنان و مردان داده شده است براساس تقسیم کار جنسی و تبعیضآمیز است. در مورد اسمها، تصاویر و مولفان میان زنان و مردان برابری در آمار دیده نمیشود. به باور این پژوهش، کتابهای درسی وزارت معارف باید بازنگری و بازاندیشی شود. (فقیری همکاران، 1400 : 39)
همچنین، «تقویزاده» و یعقوبی (1400) در پژوهشی دیگر تحت عنوان “بایستههای معارف در اتحاد جامعه چند فرهنگی افغانستان” را انجام داده اند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است. یافتههای این آن نشان میدهد که کتابهای درسی از لحاظ متن و محتوا و هم از لحاظ تصاویر به اتحاد بین اقوام اشاره نکرده و روش تدریس معلمان هم آن طور که باید و شاید به فکر اتحاد شاگردان و از طریق آنها به فکر جامعه باشند، نیستند. کورکورانه محتوا را دانسته و نداسته تدریس میکنند. به باور نگارندگان این پژوهش، تغییر و بازنگری در کتابهای درسی یک نیاز مبرم و ضروری است. (تقوازاده و یعقوبی، 1400: 83)
افزون براین، «سروش» (1400) در پژوهشی تحت عنوان ” نصاب معارف در رادیکالیسم دینی و سیاسی قرار دارد” را انجام داده است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که نصاب معارف افغانستان غیر تخصصی طرح و تدوین شده است. همچنین این پژوهش نشان میدهد که آموزههای موجود در کتابها بیشتر کارکرد معکوس از آنچه باید داشته باشد، دارد. به جای این که ثبات و رفاه اجتماعی به ارمغان آورد، انکشاف مداوم و صلح پایدار را رقم بزند، و جامعهی فکری-فرهنگی را تقویت کند، جامعه را بیثبات کرده و جامعه فکری-فرهنگی را تضعیف میکند. نویسنده این پژوهش باورمند است که نصاب معارف باید توسط کارشناسان خبره و توانمند بازنویسی شود. (سروش، 1399: 4)
پژوهش حاضر به پرسشهای زیر پاسخ میدهد:
1: آیا کتاب دری صنف چهارم براساس نظریه بلوم در حیطه شناختی تهیه و تدوین شده است؛
2: آیا در محتوای کتاب دری بر اساس نظریه بلوم در حیطه شناختی توجه کافی شده است؛
3: کدام سطوح شناختی در کتاب مذکور بیشتر به کار رفته است؛
4: کدام سطوح شناختی بلوم در کتاب دری کمتر مورد توجه قرار گرفته است؟
روش پژوهش
این پژوهش از نظر قلمرو موضوعی جزو پژوهشهای آموزشی و از نظر قلمرو مکانی، کشور افغانستان است. پژوهش حاضر براساس نظریه بلوم در حیطه شناختی کار شد. تمرینهای تمامی درسهای کتاب در 6 سطح طبقهبندی بلوم، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته و میزان هر سطح آن مشخص شده است. جامعه آماری این پژوهش را کتاب دری صنف چهارم وزارت معارف افغانستان تشکیل میدهد.
شیوه گردآوری دادهها
تحلیل محتوای کتاب دری صنف چهارم به روش کمی-کیفی به با توجه به نظریه ارائه شده بلوم، انجام شده است. همچنین چکلیستی از تمام درسها و تمرینهای کتاب طراحی شد، تمامی تمرینهای موجود در کتاب مذکور در 6 سطح حیطه شناختی بلوم مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت.
شیوه تحلیل دادهها
دادههای این پژوهش، پس از چکلیست وارد نرم افزار اکسل و از دستوالعمل کدگذاری استفاده شده است.
مبانی نظری پژوهش
نظریه بلوم در حیطه شناختی
حیطه شناختی بلوم در سال 1956، توسط بیجامین بلوم[1] و همکارانش در شش گروه معروفی شده است. (رادمهر و همکاران، 1391: 184) نظریه بلوم برای دستهبندی اهداف آموزشی، برای کمک به معلمان، پژوهشگران و برنامهریزان درسی برای فهم و درک بهتر و دقیقتر در برنامههای درسی و مشکلات آموزشی ایجاد شد.
این نظریه، برای اهداف آموزشی و ارزیابی عملکرد دانشآموزان استفاده میشود. هدف اصلی بلوم در ایجاد این نظریه، تشویق تفکر عمیق و کاربردی برای دانشآموزان بود. اهداف حیطه شناختی به جریانهایی که با فعالیتهای ذهنی و فکری آدمی سر وکار دارد، مربوط میشود. از این لحاظ، این حیطه مهمترین حوزهی یادگیری به شمار میآید؛ زیرا اکثریت فعالیتهای آموزشگاهها و غالب موضوعهای درسی هدفهای آموزشی به این حیطه مربوط میشود. (همان: 185)
بنجامین بلوم و همکاران او هدفهای حیطه شناختی را به 6 طبقه تقسیم کردند که به شرح زیر است:
1 دانش: شامل یادآوری، (بازخوانی و بازشناسی) است مثلا دانشآموز بتواند یک مطلب را تعریف کند. 2 فهمیدن: یعنی درک کردن، ترجمه کردن یک متن انگلیسی به زبان ساده. 3 کاربرد: استفاده از مطالب انتزاعی در موقعیتهای ویژه و عینی مانند تقسیم یک عدد چند رقمی بر یک عدد چند رقمی دیگر. 4 تجزیه و تحلیل: شکستن یک مطلب به اجزا یا عناصر تشکیل دهنده آن به گونهای که سلسله مراتب اندیشهها به صورتی نشان داده شود و روابط میان اندیشههای بیان نشده مشخص گردد مثلا بیان یک استدلال حاوی مطالب موافق و مخالف درباره پرداخت دستمزد به دانشجویان. 5 ارزشیابی: داوری کردن با استفاده از معیار یا ملاک به عنوان مثال قضاوت کردن درباره کدام یک از دو روش آماری موجود برای تحلیل یک مجموعه داده مناسبتر است. 6 ایجاد: قراردادن عناصر یا اجزا در یک الگو یا ساختار نو مانند طراحی یک برنامه ارزشیابی برای تعیین اثر بخش برنامههای آموزشی هنر در یک مدرسه. (صالحی و تربتینژاد 1399: 9- 10)
دادههای پژوهش
دادههای این پژوهش تمامی تمرینهای کتاب دری صنف چهارم، تالیف وزارت معارف افغانستان است. این کتاب در سال 1399 نشر شده و حاوی 46 درس و 97 صفحه میباشد.
یافتههای کمی پژوهش
جدول 1: تعداد تمرینهای کتاب دری صنف چهارم در سطوح مختلف حیطههای شناختی بلوم
شماره | عنوان درس | یادآوری | درک/فهم | کاربرد | تحلیل | ارزشیابی | ایجاد | |
1 | حمد | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2 | حضرت محمد | 5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
3 | حضرت عمر فاروق | 6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4 | نماز | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | |
5 | تقوا و پرهیزگاری | 5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
6 | ترانه بهار | 5 | 3 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
7 | زراعت و نهال شانی | 5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
8 | فریده و بهار | 4 | 1 | 3 | 6 | 0 | 0 | |
9 | اهمیت کتاب | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
10 | وقت شناسی | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
11 | کسب دانش | 2 | 3 | 0 | 2 | 0 | 0 | |
12 | خواجه عبدالله انصاری | 5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
13 | کلمههای ساده | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | 1 | |
14 | مهربان، مثل آفتاب | 3 | 4 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
15 | نثار وطن | 2 | 2 | 1 | 0 | 0 | 1 | |
16 | نصیحت | 4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
17 | استاد عبدالحق بیتاب | 5 | 3 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
18 | اسم مفرد و جمع | 3 | 1 | 1 | 1 | 0 | 0 | |
19 | ادبیات عامیانه | 7 | 1 | 0 | 1 | 0 | 0 | |
20 | زگهواره تا گور دانش بجوی | 5 | 3 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
21 | مادر | 5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
22 | صحت و سلامت | 6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
23 | ضرب المثلها | 6 | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
24 | کلمههای مرکب و مشتق | 1 | 3 | 0 | 2 | 0 | 0 | |
25 | اندرزها | 4 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | |
26 | آزادی | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
27 | ترحم بر حیوانها | 4 | 4 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
28 | صفت و روابط آن با اسم | 6 | 2 | 0 | 1 | 0 | 0 | |
29 | حادثه ترافیکی | 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
30 | حکایت | 3 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | |
31 | رادیو | 7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
32 | سخنانی از سعدی | 4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
33 | عدد | 12 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
34 | صلح و آشتی | 4 | 4 | 0 | 2 | 0 | 0 | |
35 | محمود طرزی | 5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
36 | رسامیهای من | 5 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | |
37 | لطیفهها | 4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 2 | |
38 | ضمیر | 5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 1 | |
39 | علم و هنر | 5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 1 | |
40 | پاکیزهگی محیط | 5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 1 | |
41 | میرویس نیکه | 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
42 | حکایت | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | 0 | |
43 | هلال احمر | 5 | 3 | 0 | 1 | 0 | 1 | |
44 | پنسل چگونه اختراع شد | 6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
45 | حکایت | 7 | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
46 | تاسیسات اجتماعی | 6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
47 | مجموع تمرینها | 222 | 117 | 16 | 19 | 0 | 9 | 383 مجموع کل |
49 | درصد | 57.96 | 30.54 | 4.17 | 4.96 | 0 | 2.34 |
کتاب دری صنف چهارم شامل 46 درس است. این کتاب در کل، 383 تمرین دارد. با بررسیهای انجام شده، در کتاب مذکور سطح دانش 57.96 در صد، سطح درک و فهم 30.54 درصد، سطح کاربرد 4.17 درصد، سطح تحلیل 4.96 درصد، سطح ارزشیابی صفر درصد و سطح ایجاد 2.34 درصد تمرین وجود داشت. نتیجه این پژوهش نشان میدهد که بیشترین تمرین در سطوح پایین (دانش و فهمیدن) از حیطه شناختی بلوم قرار دارد.
یافتههای کیفی پژوهش
همانطور که در بالا ذکر شد، دادههای این پژوهش شامل تمام تمرینهای کتاب دری صنف چهارم است. تمرینهای موجود در تمامی کتاب، براساس طبقهبندی بلوم مورد بررسی قرار گرفت. اکنون هر یک از حیطه شناختی بلوم را با توجه به یافتههای به دست آمده، مورد تحلیل قرار میدهیم.
طبق نظریه ارائه شده بلوم، سطح دانش شامل؛ یادآوری، حفظ مطالب، بازشناسی و بازیابی است. دراین سطح 57 درصد از تمرینها موجود بود. به نظر میرسد که دانشآموزان بیشترین مطالب را حفظ بازشناسی و تقلید میکنند. وقتی که بیشترین تمرینها و فعالیتهای کتاب متمرکز روی حیطه دانش باشد، از حیطههای دیگر کمتر بهره میبرند، یادگیری در همین حیطه باقی میماند.
سطح درک و فهم شامل؛ خلاصه کردن مطالب، به زبان فراگیر است. فهم زمانی صورت میگیرد که فراگیر بتواند بین دانش قبلی و دانش تازه خود ارتباط بر قرار کند. طبق بررسیها دراین سطح 30 درصد تمرین موجود بود. تمامی تمرینها دراین سطح و حیطه دانش یکسان طراحی شده است. با توجه به میزان تمرینها در سطح دانش، کاربرد تمرینها دراین بخش کمتر بوده عدم تعادل این موضوع از معایب کتاب به شمار میرود.
سطح کاربرد شامل؛ استفاده از روشها و روندها برای حل کردن یک مسئله است. براساس بررسیها 4 درصد از تمرینها در حیطه کاربرد اختصاص داده شده است. میزان استفاده تمرینها دراین سطح خیلی اندک بوده اند. در صورتیکه مرحله یادگیری عمیقتر شده و دانشآموزان با به کارگیری مراحل قبلی مشکلات خود را رفع میکنند و به اندوختههای کلی خود معنا میبخشند. عدم تمرکز کافی در حیطه از معایب اساسی در طرح و تدوین کتاب دانسته میشود.
سطح تحلیل شامل؛ تجزیه تحلیل یک موضوع و تقسیمبندی عناصر تشکیل دهنده آن میباشد. طبق بررسیها 4 درصد از تمرینهای کتاب به این حیطه اختصاص داده شده بود. با آنکه دراین بخش، دانشآموزان مطالب گردآوری شده را روانتر و قابل درکتر بیان میکنند. همچنین، قسمتهای پیچیده و مهم از دادهها را به قسمتهای ساده تجزیه و تقسیم میکنند. عدم توجه کافی مولفان در طراحی کتاب دراین سطح، معایب کتاب درسی را نشان میدهد.
سطح ارزشیابی شامل؛ نقد، قضاوت، یا داوری کمی و کیفی در باره یک مطلب است. دراین سطح میزان تمرینها صفر است. با آنکه دراین سطح دانشآموزان مهارتهای انتقاد و نقدپذیری شان رشد و باور میشوند و مطالب را تفسیر و ارزشیبابی میکنند، عدم توجه مولفان دراین بخش نیز نقض مهم کتاب را نشان میدهد.
سطح ایجاد شامل؛ خلاقیت، ترکیب کردن و یا درهم آمیختن است. دراین حیطه دانشآموز با استفاده از ذهن و فکر خود یک محصول جدید را میسازد. دراین سطح 2 درصد تمرین در کتاب موجود بود. دراین حیطه دانشآموزان با گذراندن مراحل قبلی دست به ابداع و خلاقیت میزنند و یادگیری پایدار شکل میگیرند. اما تعداد تمرینها دراین حیطه بسیار اندک بوده و از معایب اساسی در طرح و تدوین کتاب دانسته میشود.
نمودار
شکل زیر نمودار کلی کتاب در حیطه شناختی
نتیجهگیری
در پژوهش حاضر، کتاب دری صنف چهارم بر اساس نظریه بلوم در حیطه شناختی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. کتاب مذکور حاوی 46 درس است. دراین کتاب 383 تمرین موجود بود. بررسیهای انجام شده نشان داد که دراین کتاب، تمرینهای سطح دانش 57.96 در صد، سطح درک و فهم 30.54 درصد، سطح کاربرد 4.17 درصد، سطح تحلیل 4.96 درصد، سطح ارزشیابی صفر درصد و سطح ایجاد 2.34 درصد میباشد. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بیشترین تمرینها در سطوح پایین (دانش و فهمیدن) از حیطه شناختی بلوم قرار دارد.
نظر به پرسشهای مطرح شده دراین پژوهش، و طبق یافتههای به دست آمده باید عنوان کرد که بیشترین تمرکز تمرینهای کتاب روی حیطه (دانش و درک و فهم) بوده اند؛ اما در سایر حیطههای ارائه شده بلوم، (کاربرد، تحلیل، نقد و ارزشیابی و ایجاد بسیار اندک توجه شده است. همچنین یافتهها نشان میدهد که تمامی تمرینها محور حیطه (دانش) یکدست، مشابه، یکسان و تکراری طراحی شده و در سایر حیطه بلوم کمترین توجه و گاهی فراموش شده است. به طور کلی، نظر به اهداف پژوهش باید عنوان کرد که توجه نکردن به تمامی اهداف حیطههای ارائه شده بلوم میزان یاددهی-یادگیری دانشآموزان بسیار ناچیز اندک و خیلی سحطی خواهد بود.
منابع
1: اسدپور، احمد علی (1397). «بررسی روابط میان آموزش و پرورش و پژوهش »، ویژه نامه بهار، صص، 2.
2: تربیتینژاد، حسین، صالحی، امین (1399). «تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی پایه چهارم ابتدایی روش ویلیام رومی بلوم» مجله پژوهشهای معاصر در علوم و تحقیقات، سال دوم شماره بیستم، صص، 6-9-10.
3: تقویزاده، راضیه، یعقوبی، محمد حیدر (1400). «بایستههای معارف در اتحاد جامعه چند فرهنگی افغانستان»، فصلنامه یافتههای علوم تربیتی، سال دوم، شماره دوم، ص، 83.
4: رادمهر، فرزاد، علمالهدائی، سید حسن (1391). «طبقهبندی اصلاح شده بلوم و کاربرد آن در یاددهی-یادگیری ریاضی و برنامه درسی»، فصلنامه مطالعات برنامه درسی ایران، سال ششم، شماره بیستچهارم، صص، 184-185.
5: سروش، عصمتالله (1400). «نصاب معارف در رادیکالیسم دینی و سیاسی قرار دارد»، اطلاعات روز.
6: صالحی، منیژه، گلپرور، مصطفی، خدادادی، فاطمه (1402). «تحلیل سوالات فیزیک پایه دوازدهم کنکور سراسری و آزمونهای نهایی سال 1400 با تاکید بر حیطه شناختی بلوم»، فصلنامه پویش در آموزش علوم پایه، سال نهم، شماره سیودوم، ص، 2.
7: فقری، سید محمد، فاضل، فضلالرحمن، فرهمندف نصیراحمد، کاوه، علی احمد، واحدیار، افسانه (1400). «بررسی تجلی ارزشهای دموکراسی در نصاب تعلمی معارف افغانستان»، گروه تحقیقی شورای متخصصان هرات، سال اول، ص، 39.