صفحه اصلیدیدگاهآموزشمزایا و چالش‌های آموزش آنلاین برای دختران افغانستان

مزایا و چالش‌های آموزش آنلاین برای دختران افغانستان

پس از ایجاد محدودیت بر مکاتب  و آموزشگاه‌ها، فعالان آموزش در داخل و خارج از کشور تلاش دارند راه بدیلی را برای حل این مشکل بزرگ فرهنگی جستجو و ایجاد کنند. طبق گزارش‌های رسانه‌ای تعداد محدودی از آموزشگاه‌های بدیل در فضای آنلاین از سوی انجمن‌های فرهنگی و آموزشی برای تداوم و تقویت آموزش دختران راه‌اندازی شده است.

باتوجه به اینکه دختران افغانستانی بالای صنف ششم به‌طور قطعی از نعمت یادگیری رسمی در مکاتب محروم هستند، آموزش و یادگیری آنلاین، همانند شمعی در زندگی تاریک آنها است. با همه‌ی اینها، روند آموزش آنلاین به‌عنوان یک گزینه‌ی بدیل باتوجه به شرایط فرهنگی و اقتصادی کشور، دارای فرصت‌ها و چالش‌های است که در زیر به‌آن می‌پردازیم:

مزیت‌های آموزش آنلاین برای دختران

فقدان محدودیت

آموزش آنلاین، مزایای متعددی برای دانش آموزان و دانشجویان افغانستانی محروم از تحصیل دارد. یکی از مزیت‌های آموزش آنلاین، فقدان اصطلاحی به‌نام «محدودیت» است. در آموزش حضوری، انواع محدودیت وجود دارد؛ مثلا محدودیت جغرافیایی، محدودیت دسترسی به منابع خوب، محدودیت برقراری ارتباط با متفکران و متخصصان و محدودیت ارتباطات وسیع علمی. اما تکنولوژی با همه سرگردانی‌های که برای بشر خلق کرده است، خصوصا در بخش آموزش این محدودیت را اگر از بین نبرده است، بسیار کم کرده است.

جغرافیایی برای دسترسی به منابع درسی است. دانشجوی که به مکتب دسترسی ندارد، کتاب‌ها هرروز سوختانده می‌شود، دروازه‌های دانشگاه بسته است، از طریق آموزش آنلاین با استادان ورزیده و باسواد با استفاده از ارتباطات میان فردی و آنلاین، به امکانات علمی خوب و قابل توجه دسترسی پیدا می‌کند.

در آموزش آنلاین، دانش­آموزان و دانشجویان می­توانند به منابع مختلفی و متنوعی آموزشی دسترسی نسبتا ساده‌تری دارند، از جمله ویدئوها، مقالات، کتاب­ها و منابع تعاملی که ممکن است در کلاس­های حضوری در دسترس نباشد.

حتی انعطاف‌پذیری زمانی و مکانی را می‌توان جزئی از مزایایی دانست که در اثر نبود محدودیت به‌.جود آمده است. این مزیت از آن‌جا بسیار اهمیت دارد که دانشجو در هر زمان و مکانی که برایش مناسب باشد، به یادگیری بپردازد. این ویژگی به ویژه برای افرادی که به دلیل محدودیت­ها نمی­توانند در کلاس حضور یابند، بسیار مفید است. تازه، آموزش آنلاین می­تواند هزینه­های زیادی مانند رفت و آمد، اجاره کلاس و مواد آموزشی چاپی را کاهش دهد. بسیاری از دوره­های آنلاین به صورت رایگان یا با هزینه کم در دسترس هستند.

تغییر در چگونگی دسترسی

در آموزش آنلاین، واژه‌ی «دسترسی» در مقایسه با آموزش حضوری دچار دگرگونی شده است. در درس‌های حضوری، دسترسی به منابع علمی چه انسانی و چه غیر انسانی انسان نیست و گاها بسیار دشوار است. اما با به‌وجود آمدن انترنت، شیوه‌ی دسترسی دچار تغییر شده است. با توجه به اینکه آموزش آنلاین از هر مکانی قابل انجام است، دانشجو می­تواند با استادان و متخصصان برجسته از سراسر جهان در ارتباط باشد. این امر باعث می­شود تا از دانش و تجربیات افراد معتبر و با تجربه بهره­مند شود. نباید فراموش کنیم که در آموزش آنلاین، امکان برقراری ارتباط با افراد از فرهنگ­ها و کشورهای مختلف وجود دارد. این فرصت می­تواند بر گسترس افق­های فکری و یادگیری از تجربیات مختلف کمک کند. دسترسی به منابع زیاد خود باعث توسعه مهارت­های فردی خصوصا در بخش تکنولوژی دیجیتال می‌شود. البته اضافه کنم که در عصر تکنولوژیک امروز، استفاده آگاهانه از تکنولوژی به سواد فناوری ضرورت دارد که این تغییر در دسترسی زمینه آن را آسان ساخته است. آموزش آنلاین به دانشجو کمک می­کند تا مهارت­های دیجیتال خود را تقویت کند. این مهارت­ها در دنیای مدرن امروزی بسیار مهم هستند و می­تواند در زندگی حرفه­ای فرد مفید واقع شود.

شایان ذکر است که  در آموزش آنلاین، افراد می­توانند در محیط­های راحت­تری به یادگیری بپردازند و از استرس­های وجود در کلاس­های حضوری که ممکن است ناشی از تعاملات اجتماعی یا امتحانات باشد، جلوگیری کنند. حتی یادگیرندگان برنامه­های خود را بر اساس نیاز و توانایی­هایشان،  شخصی سازی کنند و از یادگیری به روش­های مختلف استفاده کنند.

چالش­های آموزش آنلاین برای دختران  

آموزش آنلاین با وجود مزایای زیادی که دارد، چالش­ها و مشکلات خاصی برای فراگیران دارند.

تغییر در ارتباطات

یکی از بزرگترین مشکلات آموزش آنلاین، نبود ارتباطات چهره به چهره استاد و دانشجو است. در آموزش حضوری، افراد می­توانند سوالات خود را به راحتی از استاد بپرسند، در بحث­های صنفی مشارکت کنند و از تجربیات و دیدگاه­های هم­صنفی­ها بهره­مند شوند. این تعاملات اجتماعی در یادگیری و توسعه مهارت­های ارتباطی بسیار مهم است و در آموزش آنلاین ممکن است نسبتا محدود می‌شود. مهم است بدانیم که در ارتباطات چهره به چهره‌ی گروهی که کلاس درسی نمونه‌ی بسیار خوب آن است، پیام از منبا به مقصد بدون اخلال انتقال می‌یابد و روند ارتباطات به‌خوبی تامین می‌شود. این‌جاست که دانش‌آموز در روند یادگیری سهم می‌گیرد و چرخه‌ی تولید علم یا افزایش تجربه به‌وجود می آید. اما در ارتباطات دیجیتال هرچند که سهولت‌های زیادی به‌وجود آمده است، این مهم جایگاه ندارد و مشکل بزرگی به‌حساب می‌آید.  

پیامدهای روان‌شناختی

مطالعه‌ی آنلاین، به ویژه در محیط­های خانگی، ممکن است باعث خستگی ذهنی و کاهش تمرکز شود. افراد ممکن است از مدت زمانی طولانی نشستن پشت صحفه نمایش رنج ببرند یا حواس­شان پرت شود و نتوانند­ به طور مؤثر در درس­ها مشارکت کنند. علاوه بر آن، برخی از رشته­ها و موضوعات نیاز به آموزش­های عملی دارند که نمی­توان آن­ها را به طول کامل به صورت آنلاین یاد گرفت. به عنوان مثال، دروس عملی مانند آزمایشگاه، مهارت­های فنی، هنر و پزشکی نیاز به تجربه در محیط­های واقعی دارد که به طور کامل از طریق آموزش آنلاین قابل تحقق نیست.

این مسایل با گذر زمان، شوق و علاقه­ی اولیه دانشجو را  کاهش می‌دهد.

درس حضوری از نظر روان‌شناختی، نیز می‌تواند پیامدهای منفی یا دست‌کم جدی داشته باشد. ارتباط غیر حضوری در صنف­های آنلاین باعث به حداقل رسیدن ارتباطات اجتماعی افراد می­شود. انسان­ها به طور طبیعی به ارتباطات اجتماعی گرایش دارند، زیرا اجتماع و ارتباط با افراد دیگر، یکی از مهم­ترین بخش ارتقای سلامت روان است. در آموزش آنلاین احتمال دارد که دانش­­آموزان و دانشجویان احساس خواب‌آلودگی و بی­حالی را نیز تجربه کنند. در چنین شرایطی تمرکز کردن برای افراد سخت می­شود. واضح است که عدم ارتباط رودررو ممکن است احساس افسردگی و اضطراب را در فراگیران افزایش دهد.

جمع‌بندی

یادگیری آنلاین، دارای مزایا و چالش­های زیادی است. در شرایط امروز که میزان دسترسی دختران به مکاتب به صفر تقرب کرده است، این نوع آموزش و یادگیری، در صورت مدیریت صحیح، می­تواند تجربه­ی موفق و رضایت­بخش برای آنان داشته باشد. هرچند باتوجه به نوع ارتباطات گروهی و تعامل که در صنف میان استاد و دانشجو ایجاد می‌شود، آموزش برخط هیچ‌گاهی نمی‌تواند جای آموزش فعال و سنتی را بگیرد، اما باتوجه به شرایط، یک نیاز و فرصت بسیار معقول به‌شمار می‌رود. من می‌شنوم و می‌بینم که افراد زیادی در گوشه و کنار این جهان دست به ایجاد نهادهای آنلاین آموزشی زده اند و استادان زیادی به‌صورت داوطلبانه در این راه فعالیت دارند. از این‌جا دست چنین آموزگاران را به‌گرمی فشرد و از کسانی بی‌توقع و یا خالصانه در این راه قدم گذاشته اند، سپاسگزاری کرد.

سید برهان الطافی
سید برهان الطافی
سید برهان الطافی، دانشجوی دکترای روابط بین‌الملل دانشگاه گیلان، استاد پیشین دانشگاه‌ کاروان و رابعه بلخی و عضو شورای نویسندگان رسانه‌ی پل‌سرخ است.
مطالب مرتبط

ترک پاسخ به دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

نوشته های دیگر

آخرین نظریات شما