مهریه آشفته و هیلا لطیفی، دو زن افغانستانی، با پیروزی در انتخابات پارلمان ایالتی هامبورگ، به نمایندگان جامعه مهاجران در آلمان تبدیل شدند. این پیروزی برای بسیاری از مهاجران افغانستانی، نه فقط یک موفقیت شخصی، بلکه نشانهای از گسترش صدای آنها در سیاست آلمان است.
مهریه آشفته که با بیش از ۹ هزار رأی به پارلمان راه یافت، کاندیدای حزب سوسیال دموکرات (SPD) بود. او که در کودکی به همراه خانوادهاش از کابل به آلمان مهاجرت کرد، زندگیاش را در اقامتگاههای پناهجویان آغاز کرد. پدرش، امان آشفته، که در افغانستان مهندس هواپیما و استاد دانشگاه بود، در آلمان مجبور شد به کارهای سخت و کمدرآمدی مانند ظرفشویی، باغبانی و رانندگی تاکسی بپردازد تا بتواند خانوادهاش را حمایت کند. مهریه که با زبان و فرهنگ آلمانی بیگانه بود، دوران کودکی سختی را پشت سر گذاشت؛ او اغلب به عنوان «دیگری» شناخته میشد و از بسیاری از فعالیتهای اجتماعی محروم بود. اما این سختیها او را متوقف نکرد؛ او تحصیلاتش را ادامه داد و اکنون وکیل مدافع و استاد دانشگاه است.
مهریه در جریان مبارزات انتخاباتی خود تأکید داشت که حضور نمایندگان مهاجران در سیاست آلمان بسیار کمرنگ است. او پس از پیروزی خود گفت: «هدف من این است که این کمبود را پر کنم و صدای مهاجران افغانستانی و دیگر اقلیتها در آلمان شنیده شود.» برای بسیاری از افغانستانیهای مقیم آلمان، این پیروزی نمادی از امید و تلاش برای دیده شدن در جامعهای است که هنوز چالشهای زیادی برای پذیرش تنوع فرهنگی دارد.
هیلا لطیفی، دیگر زن افغانستانی که به پارلمان ایالتی هامبورگ راه یافت، کاندیدای حزب چپ بود و بیش از ۵ هزار رأی به موفقیت رسید. هیلا در ده سالگی از کابل به آلمان آمد و با چالشهای مشابهی دست و پنجه نرم کرد. او که تحصیلات خود را در رشته روانشناسی به پایان رسانده، سالهاست که با مهاجران، بهویژه زنان، کار میکند. هیلا در طول مبارزات انتخاباتی خود اعلام کرد که قصد دارد صدای زنان و حاشیهنشینان مهاجر باشد. او باری در صحبت با رسانهها گفت: «میبینم که تا امروز زندگی مهاجران بسیار سخت است. میخواهم برای کسانی که دیده و شنیده نمیشوند، کار کنم.»
این پیروزیها در حالی به دست آمد که پیش از این، زهره مجددی، دیگر زن افغانستانی، نیز در پارلمان هامبورگ حضور داشت. به نظر میرسد این روند، آغاز مسیری است که میتواند به حضور پررنگتر مهاجران در سیاست آلمان منجر شود. جامعه افغانستانیهای مقیم آلمان این دستاورد را یک پیروزی نمادین برای خود میدانند و امیدوارند که این نمایندگان بتوانند تغییرات مثبتی را در سیاستهای مهاجرتی و اجتماعی این کشور به وجود آورند.
راهیابی مهریه و هیلا در پارلمان آلمان، از آنجا برای جامعه دیاسپورای افغانستان بااهمیت بهنظر میرسد که زنان افغانستانی در سرزمین مادری شان، از تحصیل و کار محروم اند و با سختیها مقابله میکنند. از سوی دیگر، جامعه دیاسپورای افغانستان این پیروزی را شکلگیری و تقویت امید تازه به همه مهاجرانی که در تلاش برای یافتن جایگاهی در جامعه آلمان هستند، میدانند.